Delnažinystės istorija

Delnažinystė savo šaknimis siekia dar tuos laukus, kai žmonija pakilo ir ėmė vaikščioti dvejomis kojomis. Žmogaus ranka tapo ne tik darbo įrankiu, bet ir tapo raktu savęs pažinimo link.

Iš daugelio ankstyvųjų paminėjimų apie delnažinystę yra Kapitono Georgo Wartono vertimas iš Joano Rothman’o “Chiromantiae” (1651). Anksčiausios užuominos apie palmistriją galėtų būti:

Biblija: EXODUS 13:9 “Ir lai tai būna ženklas tavo rankoje…”

Patarlė 3:16 “Ilgas gyvenimas yra jos dešinėje rankoje (delne) ir kairėje turtas ir garbė”.

JOB 37:7 “Jis pažymėjo kiekvieno žmogaus delną, kad šis galėtų žinoti jo darbus”. I Samuel 26:18.

Rytų Indijoje užuomina apie palmistriją : Vasishtha Rule 21.

Nors Indija ir Egiptas turi lygias teises į palmistriją, tačiau vis gi Vakarų Palmistrija labiau linkusi į indiškąjį variantą.

Aristotelis

Aristotelio (384-322 m. pr.Kr.) traktatai. Apie 350 m. iki Kr. legenda byloja, kad Aristotelis, kuris buvo Aleksandro Didžiojo mokytojas, išsiuntė Aleksandrą į Indiją, kad šis kuo daugiau išmoktų apie šį žavingą mokymą. Legenda bylojanti, neva Aristotelis atradęs ant Hermeso altoriaus senovės Arabijos dokumentą, parašytą ant aukso ir atidavęs šį dokumentą Aleksandrui.

Tiesą sakant, Aristotelis minėjo linijų ilgio reikšmes ant delno savo veikale “De Historia Aminalium”. Šis ankstyvas veikalas labai dažnai buvo cituojamas kituose rankraščiuose, o Aristotelis buvo laikomas palmistrijos šalininku.

Šie pastebėjimai apie Aristotelio darbą buvo pradėti spausdinti “Cyromancia Aristotelis cum Figuris” (1491). Tačiau jo autentiškumas yra labai abejotinas. Greičiausiai šis veikalas pasirodė dėl raganų gaudymo, kuris kaip tik tuo metu vyko. Tai buvo vienas iš argumentų, kad chiromantijos menas buvo gerbiamas ir net paties Aristotelio praktikuojamas.

Viduramžiai

Paracelsus (1493-1541)

Robert Fludd (1574-1637)

Viduramžiais Katalikų Bažnyčia dėjo visas pastangas , kad įvairūs ezoteriniai mokslai būtų užgniaužti. Jie kaltino visus raganavimu, kurie užsiiminėjo ateities spėjimais, gydymu ir t.t. Tačiau iš visos grupės pranašautojų, mažiausiai nuo inkvizicijos nukentėjo astrologai bei chiromantai. Kai Katalikų Bažnyčia ėmė prarasti savo įtaką visuomenėje, ezoteriniai mokslai vėl ėmė kilti į dienos šviesą. Įžymūs to meto žmonės kaip Paracelsas (1493-1541) ir Fludd’as (1574-1637) garsino palmistriją savo veikaluose.

Viduramžiais įvairios delno dalys buvo grindžiamos astrologinėmis teorijomis, ir ranka turėjo tapti miniatiūriniu zodiaku, atspindinčiu kiekvieno asmens horoskopą.

Čigonai

Po keleto amžių. Kai čigonai atvyko prie Paryžiaus vartų, buvo 1427 metai. Bažnyčia baiminosi, jog čigonai atveš kartu su savimi velnią. Čigonų pranašautojai paaiškino, jog velniai bijo sidabro ir kryžiaus ženklo. Jei laikysite rankoje sidabrinį kryžių, busite išgelbėti. Žinoma, čigonai juk vogė sidabrą.

Po 1437 metų, be Sigismundo apsaugos (iki tol čigonai buvo Holy Roman Emperor Sigismundi šnipai), buvo pasmerkti ir minimi su panieka.

Tikėjimas, jog palmistrija yra vien tiktai čigonų pramoga ir pasipelnymo šaltinis, yra be pagrindo. Dar prieš du šimtus metų iki atvykstant čigonams, čia buvo gilios praktinės chiromantijos tradicijos. Čigonų reputacijos dėka, palmistrijos menas išsigimė ir beveik išnyko (šiuo metu, filmuose ir folklore yra klaidingai nušviečiama, jog palmistrija tai čigonų amatas).

Naujieji   laikai

1800 pradžioje delnažinystė vėl ima augti dėka jos naudojimo tokių asmenų kaip Napoleonas, Balzakas, Diuma ir t.t.. Kiekvienas jų turėjo savo asmeninį chiromantą. Tačiau 18 a. visoje Europoje buvo iškeistos vos kelios naujos knygos skirtos chiromantijai. Anglijoje, Prancūzijoje, Italijoje šios studijos beveik išnyko. Tik Vokietijoje karts nuo karto pasirodydavo nedideli veikalai su chiromantijos aprašymu arba perspausdintos senos knygos. Dauguma autorių nežinomi. Tačiau chiromantine praktika buvo užsiimama. Deja, bet rimtesnio darbo ar studijos, kokie buvo prieš 500 metų, nebuvo.

Galima būtų paminėti 18 a. pranašautoją Marie-Anne Lenormand (1768-1842), kuri pristatė savo garsiąsias asociacijas. Ji pranašavo kortomis, iš rankos. Jos įžymioji pora: Džozefina ir Napoleonas. Jų abiejų rankų atspauduose buvo gausu mistinių ženklų ir simbolių, kurie buvo suprantami tik pačiai Lenormand.

Reikia pastebėti, jog iš visų okultinių mokslų 18 a. labai į priekį pasistūmėjo fiziognomika. Johanas Lavatar (1741-1801) švedų Protestantas iš Ciuricho, pasižymėjo ryškiais polinkiais į misticizmą. Jo veikalas apie 1775 “Physiognomische Fragmente” buvo vienas rimčiausių ir metodiškiausių to meto veikalų. Jis turėjo nemažą pasisekimą ir labai greitai buvo išverstas į keletą Europos kalbų. Nors savo veikale jis daugiau dėmesio skyrė fiziognomikai, tačiau buvo ir trumpos pastabos apie žmogaus kūno ypatumus, tame tarpe ir rankas. Tai paskatino du žmones 19 a. imtis gilesnių studijų. Francois Gall – frenologija, Casimir D’Arpentigny – chirognomija. 19 a. viduryje atsirado dvi įžymios asmenybės, įpūtusios naujo gyvenimo į chiromantiją – Casimir D’Arpentigny ir Adrien Desbarolles.

Captain  Casimir  Stanislas  D’Arpentigny

Captain Casimir Stanislas D’Arpentigny gimė 1798 m. ir didžiąją savo gyvenimo dalį vykdė karinę tarnybą. Jis įstojo į Prancūzų kariuomenę ir tarnavo prie abiejų Napoleonų I 1814 m. ir prie Karalaius Luis XVIII iki jo išėjimo į atsargą 1844 m. (46 metų). Pasaulinio karo metu 1820 m., kai jis tarnavo Ispanijoje, sutiko jauną čigonaitę, kuri jam būrė iš rankos. Šis netikėtas susitikimas tapo lemiamu, kurio pasekoje D’Arpentigny vėliau visą laiką paskyrė rankų studijoms. Jis susipažino su visais Renesanso periodo chiromantijos veikalų tekstais, kuriuos jam tik pavyko gauti ir pradėjo preliminarų rankų tyrimą.

D’Arpentigny savo tyrimus pradėjo visuomenės vakarėliuose, kurie buvo labai populiarūs tuometinėje Prancūzijoje. Juose lankydavosi daug matematikų, mokslininkų, inžinierių, o taip pat ir artistų, poetų, muzikantų. Jis ėmė stebėti ir žymėtis pirštų skirtumus.Vieni pirštai pasižymėjo gerokai gumbuotais sąnariais, kiti ties sąnariais buvo lygūs. Jis padarė išvadas, kad skirtingos pirštų formos atskleidžia tam tikras asmens mentalines savybes. D’Arpentigny pirmasis suformulavo rankos formų klasifikavimo sistemą. Iki to laiko, dauguma chiromantų labiau domėjosi delnu, linijomis bei ženklais, bet ne rankos formomis.

Adrien  Adolphe  Desbarolles

19 a. iškilo dar viena ryški asmenybė – Adrien Adolphe Desbarolles (1801-1882). Jis savo tyrimus paskyrė rankos simbolių tyrimui. Taip kaip D’Arpentigny vystė naują chirognomiją, Desbarolles stengėsi atgaivinti senąsias chiromantijos tradicijas. Savo knygoje “Les Mysteres de la Main” (1859), jis bandė įtikinti skaitytoją, kad jo darbo pagrindu tarnavo moksliniai atradimai tokių asmenybių kaip Gall ir Lavater.

Knygoje jis pasinaudojo kabalistine chiromantija: “Trijų pasaulių” elementai. 1874 m. jis išleido kitą knygą “Revelations Completes”, kurioje jis pateikė savo nuomonę apie pirštus ir nykštį, nors jo knygos didžiąją dalį sudarė rankos linijos. 1800 m. pradžioje delnažinystė vėl ima augti dėka jos naudojimo tokių asmenų kaip Napoleonas, Balzakas, Diuma ir t.t.. Kiekvienas jų turėjo savo asmeninį chiromantą. Aleksandrai Diuma, abu tėvas ir sūnus, buvo po Adolphe Desbarrolles sparnu, kuris buvo žinomas kaip moderniosios palmistrijos tėvas. Jis įtraukė į savo knygą apie rankos skaitymą keletą savo draugo Stanislas d’Arpentigny išvadų, kuris savo tyrinėjimus paskyrė rankų formai – chirognomijai.

Carl  Gustaf  Carus

Rankos morfognomija

Pirmuosius rankos formos psichologinius tyrimus atliko vokiečių medikas Carlas Gustavas Carusas (1789–1869). Carusas buvo Dresdeno universiteto chirurgijos profesorius ir Saksonijos karaliaus karališkasis gydytojas. Jo susidomėjimas ranka buvo platesnis nei sero Charleso Bello ir Fredericko Woodo Joneso. Jam labiausiai rūpėjo atrasti formos, o ypač rankos, psichologinę reikšmę. Jis domėjosi tiek frenologija, tiek fiziognomija ir žinojo apie Lavataro, Gailio ir D ‘Arpentigny, kaip pionierių srities, kuri dabar galėtų būti vadinama „konstitucine psichologija“, darbus. Tačiau jis gana kritiškai vertino jų, ypač savo amžininko, Kazimiero D ‘Arpentigny, kūrybą.

1846 m. leidinyje „Uber Grund und Bedeutung der Verschiedenen Formen der Hand it Verschiedenen Personen“ jis suformuluoja rankos klasifikavimo sistemą, paremtą labiau anatominėmis ir fiziologinėmis žmogaus rankų savybėmis. Ji buvo išsamesnė rankų

klasifikavimo sistema nei D’Arpentigny sistema. Jis rankas suskirstė į dvi pagrindines grupes: griebiantis tipas, geriau pritaikytas sugriebti ir sulaikyti; liečiantis tipas, geriau pritaikytas jausmui ir jutimui. Vėliau du pagrindiniai rankų tipai buvo suskirstyti į „elementarų“ ir „motorinį“ bei „jautrų“ ir „psichinį“ tipus. Tokiu būdu buvo sudaryta keturių pagrindinių tipų klasifikacinė sistema. Įdomu tai, kad jo pateikti šių rankų formų aprašymai tiksliai atitinka keturių elementų tipologiją, kuri gali būti koreliuojama su keturiais rankų formų tipais: žemė, oras, ugnis ir vanduo.

Carusas taip pat palygino žmogaus rankas su beždžionių rankomis ir pastebėjo, kad žmogaus pirštai yra proporcingai labiau išsivystę nei beždžionių. Jis teigė, kad išsivysčiusio žmogaus pirštų ilgis koreliuoja su sąmoningos minties raida. Taigi, pagrindinis jo požiūris yra žiūrėti į delną kaip į pasąmonės protą, o pirštai – į sąmoningą protą ir mintį. Tuo remiantis buvo pagrįsta keturių elementų rankų klasifikavimo sistema, kurią šiandien naudoja daugybė skaitytojų. Jo rankų klasifikavimo sistema nebuvo plačiai naudojama kitų chiromantų, išskyrus Charlotte Wolff. Vis dėlto tai buvo pirmasis mokslinis įnašas į chirognomijos tyrimą. Tai buvo pirmasis konkretus mokslinis tyrimas, parodantis, kad rankų forma atskleidžia kai kurias jų savininko psichoemocines savybes. Kaip ir Bell bei Wood Jones, Gustavo Caruso darbas davė nemažą mokslinę paramą rankos tyrinėjimui.

Katherine  Saint  Hill

19 a. pabaigoje Katherine Saint Hill, Ina Oxenford ir Charles F.Rideal įkūrė “Didžiosios Britanijos Chirologų Draugiją” (“Chirilogical Society of Great Britain”) Londone.  Jų tikslas buvo didinti Palmistrijos augimą, įtraukiant mokslinius tyrinėjimus bei apsaugant nuo šarlatanų. Deja, bet jų geri ketinimai baigėsi keletu nenuoseklių knygų apie šį dalyką. 1897 m. Comte de St Germaine (gim. 1846) įkūrė pirmąją Amerikos Chirologų Draigiją Čikagoje. Jis susirašinėjo su Ina Oxenford iš Londono Chirologų draugijos. Tačiau draugija nebuvo tokia stipri, kaip Anglijoje.

Katherine St Hill parašė mažiausiai tris chirologijos knygas, iš kurių pirmoji „The Grammar of Palmistry“ („Palmistrijos pradmenys“) buvo išleista 1889 m. Ji buvo skirta chirologijos pagrindams, kurią draugija naudojo kaip vadovėlį mokymui. Jis apėmė pagrindinius D’Arpentigny ir Desbarollio mokymus. Katherine St Hill vadovėlyje apibūdino įvairias psichologines savybes, dorybes ir ydas, nurodydama, kaip tai pasireiškia rankoje. Knygoje ji primygtinai rekomendavo daryti gipsinius delno liejinius arba piešti išsamius rankų eskizus.

Jos antroji knyga „The Hands of Celebrities“ („Įžymybių rankos“) išleista 1896 m. Šioje knygoje yra rankų piešinių ir interpretacijų, kurie iš pradžių buvo išspausdinti ankstesniuose visuomenės žurnalo leidimuose. Joje buvo komikų, policininkų, teisėjų, gydytojų ir net žudikų rankas. Knygoje  taip pat buvo rankos iš Dartfordo prieglobsčio ir Viktorijos ligoninės vaikams. Jos inicijuotame rankų tyrime buvo pateikia pavyzdžių, kaip atrodo rankos asmenų, kenčiančių nuo beprotybės ir idiotizmo, taip pat paralyžiaus ir difterijos.

Katherine St Hill trečiasis darbas „The Book of the Hand“ („Delnų knyga“) išleista 1927 m. Ją sudarė trys tomai, kurioje dar labiau analizuojama medicininė rankos pusė. Pirmame tome išdėstomas visas chirologijos pagrindas, kuriame buvo siūlomi įvairūs būdai, kuo rankos tyrinėjimas gali būti naudingas visuomenėje, ypač švietimo ir profesinio orientavimo srityse. Antrasis tomas susijęs medicininėmis indikacijomis rankoje, trečiajame ji išdėstė astrologinę fiziognomiją.

Heiro

Viena geriausiai žinoma 19 a. pabaigos figūra – airis William John Warner, kuris atvyko su Count Louis Hamon vardu, bet daugiau buvo žinomas kaip Cheiro (1866-1936). Cheiro išgarsėjo ne tik kaip asmuo, turintis dovaną okultiniams mokslams, bet ir kaip turintis talentą draugautis su ypatingais to meto žmonėmis. Skaitant jo knygas, ypač autobiografiją, galima sužinoti Kas yra Kas (t.y buvo) Viktorijos ir Edvardo laikų Anglijoje. Jis skaitė Wales (Velso) Princo Edward’o rankas, Generolo Kitchener’io, William Gladstone, Joseph Chamberlain ir dar daugelio kitų įžymių kariškių, teismo atstovų ir politikų rankas Anglijoje ir Amerikoje.

Taip pat jis skaitė rankas ne vieno meno žmogaus : Mark Twain, Sarah Bernhardt ir Oscar Wilde. Jis garsėjo kaip legendinis chiromantas. Tačiau jo darbuose sunku įžvelgti nors vieną jo “pranašiškos jėgos” patvirtinimą. Jis dėstė sistemas, kurios jau buvo žinomo, tačiau jose nebuvo nė vieno jo paties atlikto stebėjimo. Daugelį savo pranašysčių jis gaudavo savo neįprastų galių dėka. Jo knyga “Cheiro’s Language of the Hand” buvo viena perkamiausių to meto knygų. Šioje knygoje nebuvo nieko naujo, ko nebūtų buvę kitose tokio pobūdžio knygose. Išskyrus keletą įžymių to meto asmenybių atspaudų, kuriuos jis labai apdairiai panaudojo savo naudai. Nepaisant to, jis buvo gerbiamas delnažinys ir tokiu išlikęs iki šių dienų.

William  Benham

Williamas Benhamas susidomėjo chiromantija būdamas trylikos, kaip ir prieš jį dirbęs D Arpentigny, jis sutiko jauną čigonaitę. Ji išmokė jį visko, ką ji žinojo apie čigonų chiromantiją. 1900 m. jis išleido knygą  „The Laws of Scientific Handreading“ . Jis paskyrė savo gyvenimą tam, kad rankos tyrinėjimas taptų tikru mokslo tyrinėjimo objektu.

Savo knygoje Williamas Benhamas pasiūlė visiškai naują rankų klasifikavimo sistemą pagal septynių pagrindinių planetų tipologijas. Taip pat jis nemažai dėmesio skyrė plaštakos morfognomijai, iš kurių ypač naudingi skyriai, skirti pirštų ir nykščio analizei.

W. Benhamas buvo vienas iš pirmųjų, kuris rinko iš Amerikos valstijos įkalinimo įstaigų kalinių atspaudus ir nuotraukas. Nuotraukų pavyzdžiai yra įdėti jo knygoje.

Williamas Benhamas nemažai dėmesio skyrė delno linijoms  ir pateikė nemažai pavyzdžių su įvairiomis delno linijų kombinacijomis. Jis aiškino, kad reikia negalima daryti interpretacijos tik pagal vieną ženklą. Delną reikia skaityti kaip visumą.

Remdamasis savo sukurta sistema apie asmenybės charakteristiką, jis pasiūlė išsamią profesinio orientavimo iš rankos sistemą. 1932 m. buvo išleista knyga „How to Choose the Vocations from the Hand“ („Kaip pasirinkti profesiją iš rankos“). Šis metodas susilaukė pasisekimo, nes Niujorke kartu su Profesinio orientavimo institutu jis įkūrė palmistrijos mokyklą, kuri buvo aktyvi iki šeštojo dešimtmečio.

Modernioji   Chirologija

Antroje 19 a. pusėje ypatingai išaugo susidomėjimas okultinėmis ir ezoterinėmis idėjomis, ypač buvo žavimasi Rytų mintimis ir Rytų tradicijomis. Indų jogai ir svamiai Anglijoje skaitė paskaitas ir demonstravo savo išmintį, budistiniai tekstai buvo verčiami į Europos šalių kalbas. Tuometinės grupės kaip “Theosophical Society” (Teosofinė Draugija) ir }”Golden Dawn” (Auksinė Aušra) skatino naujų egzotinių plitimą idėjų Europoje . Lygiagrečiai su okultinėmis idėjomis, vyko susidomėjimas vidinėmis proto galiomis. Sparčiai ėmė vystytis psichologija, ypač studijos apie psichoanalizės būdus. Sigmund Freud ir Carl Gustav Jung abu šie psichologai buvo to meto pionieriai, atradę naują požiūrį į žmogaus psichikos būklę ir sąmonę. Jung’as taip pat buvo puikiai susipažinęs ir su okultiniais mokslais : alchemija, astrologija, t.p.chirologija. Taip kaip Achillinus rašė pratarmę įžangai Cocles’o darbui, taip ir Jung’as rašė pratarmę psichoanalitiko Julius Spier’o knygai apie rankas.

Pirmieji   moksliniai   rankos   tyrinėjimai

Pirmasis rimtas mokslinis darbas apie rankos požymius buvo atliktas dar 19 a. pradžioje. 1830 m. buvo atliktas pirmasis mokslinis tyrinėjimas dermatoglifikoje bei kiti anatominiai tyrinėjimai medicinoje. Dauguma studijų apie rankas buvo orientuota į psichologiją, pagrindu ėmusi rankos fiziognomiją ir linijas. Psicho-morfognomines studijas Vokietijoje organizavo gydytojas CG Carus. Susidomėjimas dermatoglifika, pirštų ir delno odos raštų studijomis buvo toks didelis, jog 19 a. pabaigoje medicininiai ir genetiniai odos raštų tyrinėjimai – pirštų atspaudai – nulėmė jų panaudojimą policijoje visame pasaulyje. Moksliniai metodai, pagal kuriuos dabar jau buvo interpretuojama ranka, padarė pabaigą prietarams ir šarlatanizmui. Chiromantija tapo Chirologija.

Anatominiai tyrinėjimai

Pirmasis anatominis tekstas apie rankas “The hand, its mechanism and vital endowments as evincing design” buvo išspausdinta 1832 m., kurią parašė įžymus chirurgas Sir Charles Bell. Knygoje jis demonstravo rankos tobulumą, kaip patį jautriausią įrankį ir instrumentą, galintį jausti net menkiausią prisilietimą. Bell (1774-1842) buvo Fellow Karališkosios Kolegijos chirurgas Edinburge ir buvo nervų sistemos anatomijoje pionierius-tyrinėtojas. Jis nustatė esant didesnį nervinį ryšį tarp rankos ir smegenų, negu tarp smegenų ir kitų kūno organų; faktas, kuris buvo naudojamas daugelio chirologų kaip paaiškinimas, kodėl linijos atskleidžia kai kurias asmens sąmonės ypatybes.

Charlotte  Wolff

Charlotte Wolff (1897-1986) viena iš chirologijos tyrinėtojų, kuri savo studijas paskyrė psichiškai atsilikusių ir psichiškai nesveikų asmenų rankų tyrimui. Kaip kvalifikuota gydytoja ir psichoanalitikė, ji buvo viena iš nedaugelio moksliškai kvalifikuotų žmonių, kada nors atlikusių mokslinius diagnostinius rankos tyrinėjimus. Daugiau, ji buvo viena iš keleto žmonių, palikusių neįkainuojamą patirtį rankos empiriniuose tyrinėjimuose, kuris kaip rezultatas vėliau tapo tikra chirologine diagnoze su neabejotinu moksliniu pagrindu. Charlotte Wolff užaugo Gdanske. Ji stugijavo mediciną ir filosofiją Konigsbergo, Freibergo ir Berlyno universitetuose. Po stažuotės praktikavo kaip gydytoja. Dirbdama gydytoja Berlyne,  1931 m. ji susidomėjo chirologija, po to, kai jos draugė paskaitė iš jos delno pagal Juliaus Spier’o knygą. Ji buvo taip sužavėta, jog netrukus užsiregistravo į kursus gydytojams. Jos gydytojos kvalifikacija suteikė galimybę greitai pradėti medicininius tyrinėjimus ir dvidešimties metų bėgyje ji savarankiškai tyrinėjo medicininę ir psichologinę rankos svarbą.

Po pirmojo arešto 1933 m. dėl savo žydiškos kilmės, ji pabėgo iš Vokietijos į Prancūziją. Ši akivaizdi nelaimė buvo didžiausio svarbumo jos chirologinėje karjeroje. Būdama tremtyje Paryžiuje, jos medikės kvalifikacija buvo nereikalinga, jei nebuvo leista užsiimti gydytojos praktine veikla. Dėl to Charlotte buvo priversta grįžti prie kitų amatų leidžiančių pragyventi. Nenoriai ji grįžo prie chirologijos.

Prancūzijoje ji susipažino su Aldous Huxley ir Thomas Mann, kurie, savo ruožtu, Charlotte supažindino su įvairiais to meto meninikais. 1936 m. ji išleido knygą “Studies in Handreading”, kurioje buvo trumpi komentarai pagal jos chirologinę metodiką.  Knygos vertė – žymių to meto žmonių: Marcel Duchamp (menininkas, skulptorius), Max Ernst (dailininkas, skulptorius, poetas), Man Ray, Ravel, TS Eliot, Virginia Woolf, George Bernard Shaw – delnų atspaudai.

Vėliau Charlotte Wolff išleido dvi knygas: 1942 m. “The Human Hand”, 1951 m. “The Hand in Psychological Diagnosis”.

Julius  Spier

Taigi, po 200 metų , apie 1650-1730, mes sužinojome iš Juliaus Spier’o (Jungo mokinys), kad palmistrija buvo viena iš mokymo programų Vokietijos universitetuose: Leipcige ir Halle. Spiers’o knygos “The Hands of Children” įžangoje Jungas rašė: “ …Natūralių Mokslų iškilimas, racionalumu dvelkiančiame aštuonioliktame amžiuje su jam būdinga panieka ir šmeižtu senovės mokslams (astrologijai ir rankos skaitymui), tačiau kurie pelnytai gali didžiuotis savo tūkstantmetine istorija.”

Julius Spier ilgai ir apdairiai dirbo chirologijoje, praleido trisdešimt metų studijuodamas rankas. Jis turėjo mediko ir psichiatro kvalifikaciją ir po Jungo dirbo kaip psichologas analitikas.

Jis daug dirbo su ankstyvu amžiumi ir asmenybės vystymusi. Jo knyga “The Hands of Children” išleista 1944. Joje koncentruojamas dėmesys į rankos ženklus, rodančius vaikų slopinimą arba nenormalų psicho-seksualinį vystymąsi, neurozes, stresus ir vidinius konfliktus, kurie vėliau atsilieptų suaugusiame gyvenime. Šiandien, medicina ir psichologija grįžta prie delno tipų diagnostikos ir mokslinių tyrinėjimų. Medikų draugijos vis dar mokosi, kad ranka gali pranašauti (įspėti) kur ir kas yra daugelio susirgimų priežastys, kurios reikalauja ypatingo (išankstinio) dėmesio. Ranka kaip diagrama, kurioje atsispindi visi žmogaus fiziniai ir emociniai pasikeitimai. Linijos keičiasi, kai keičiatės jūs; kai kurios išnyksta, atsiranda naujos, bet visa tai byloja apie jūsų unikalumą, taip kaip kiekvieno ranka yra unikali asmens nuosavybė.

Medicininiai  atradimai

Tačiau ne tik delno rankos linijos yra ligas rodantis indikatorius. Moksliniai tyrimai atkreipė dėmesį į nagų diagnostinę reikšmę. Jau nuo seniai buvo pripažinta, kad plaštakų nagai yra ypač svarbūs diagnozuojant ligą. Nuo tada, kai Hipokratas pastebėjo koreliaciją tarp kvėpavimo sutrikimų ir nagų deformacijų (nagas panašus į laikrodžio ciferblatą), šis nagų defektas pavadintas jo vardu.

Tiek Pardo-Castello savo 1936 m. darbe, tiek H. Manginas „Valeur Clinique des Ongles“ (1932 m.) toliau tyrinėjo nagus. Šiandien nagų diagnostika yra pripažinta gyvybiškai svarbia klinikinės diagnozės dalimi. Nagų defektai parodo ne tik širdies ir plaučių būklę bei funkcionavimą. Jie rodo ir kitų vidaus organų būklę, tokių kaip inkstai ir kepenys, taip pat teikia diagnostines indikacijas tokioms ligoms kaip maliarija ir sifilis. Nagų defektai susiję su vitaminų ir mineralų trūkumu bei įvairiais kitais mitybos sutrikimais.

Tolesni medicininio pobūdžio tyrimai parodė, koks yra didžiulis plaštakos tyrimo potencialas diagnozuojant ligą. Gydytojo Theodoro Berry knyga „ The hand as a Mirror of Systemic Desease“ ( „Ranka kaip sisteminių ligų veidrodis“) iliustruoja daugelio rankos ypatybių svarbą medicininėje diagnostikoje. Dabar plačiai pripažįstama, kad ranka parodo įvairių ligų simptomus, pradedant nuo kraujospūdžio ir skydliaukės sutrikimų, baigiant kepenų ir kasos problemomis ar net širdies ligomis ir vėžiu. Vienas šiuolaikinių laikų medicinos praktikų, visą gyvenimą domėjęsis palmistrija, buvo amerikiečių gydytojas Eugenijus Scheimannas iš Čikagos. Profesinė padėtis leido jam atlikti daug originalių chirologinių tyrimų. Savo keturiasdešimties metų patirtį jis pateikė knygoje „A Doctor‘s guide to better health trough palmistry“ („Gydytojo vadovas geresnei sveikatai remiantis palmistrija“) išleistoje 1969 m. Jis teigė, kad plaštakos tyrimas yra „lengvas ir nebrangus metodas, kuriuo gydytojas gali padėti savo pacientams pasiekti sveiką, laimingą ir visavertį gyvenimą“.

Jo tyrimai apėmė nutukimo, nerimo ir alkoholizmo problemas. Vėlesniame leidime buvo įtraukti tyrimai sergančių imunodeficito sutrikimais, tokiais kaip AIDS ir ŽIV. Kitos studijų temos: vyrų vidutinio amžiaus krizė, meilė ir seksualumas, ir netgi nusikaltimo požymiai rankoje. Šis darbas yra vienas iš nedaugelio šiuolaikinių knygų apie chirologiją, kurią parašė praktikuojantis gydytojas.

Vis dėlto, pagrindiniai moksliniai tyrimai per pastaruosius šimtą metų, labai stipriai pasistūmėjo dermatoglifikos srityje. Atradimai, padaryti tyrinėjant pirštų atspaudus ir jų diagnostinį potencialą, yra išties stulbinantys.